NIEUWSBRIEF

Actuele informatie over onze cursussen in je mailbox. Aanmelden

Nieuws

Artikel: Ontwikkeling stichting en vakgebied

Artikel: Ontwikkeling stichting en vakgebied

In verband met het 30 jarig bestaan van PHOV kijkt Hub Daniels in vakblad De Veiligheidskundige terug op de ontwikkeling van PHOV en het vakgebied. Hub is sinds de oprichting bij de stichting betrokken en heeft in de afgelopen 30 jaar veel veranderingen gezien.

Ontwikkeling vakgebied en opleidingen

Het vakgebied van de veiligheidskundige is in deze 30 jaren veranderd. In het begin was de HVK-opleiding vooral gericht op technische maatregelen en procedures. Naderhand werd het op de juiste wijze beïnvloeden van het gedrag en de houding van medewerkers en organisaties steeds belangrijker. Aan de gedragswetenschappelijke vaardigheden werd in de opleiding steeds meer aandacht besteed. De multiculturele samenleving en de internationalisering van de arbeidsmarkt, met de daaraan gekoppelde cultuurverschillen, stelt nieuwe eisen aan het vakmanschap van de veiligheidskundige en aan de inhoud van de opleidingen.

De rol van de veiligheidskundige is geëvalueerd van de rol als “technisch” veiligheidskundige naar de rol van risicoprofessional. Kennis van alleen het eigen vakgebied van de veiligheidskunde is niet meer voldoende. Ook kennis van het vakgebied van de andere twee kerndeskundigen, de arbeidshygiënist en de arbeids- en organisatiedeskundige, is voor het functioneren als professional noodzakelijk. Om aan deze ontwikkeling tegemoet te komen heeft PHOV enkele jaren geleden besloten om vervolgopleidingen arbeidshygiëne en arbeids- en organisatiekunde voor HVK‘ers te gaan verzorgen.

Lees hier het hele artikel met de terugblik van Hub Daniels.

Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]