Zijn laboratoria nu gevaarlijke werkplekken of juist hele veilige werkplekken? Een vraag die niet zo maar met ja of nee kan worden beantwoord. Wel is duidelijk dat in laboratoria diverse gevaren en risico’s aanwezig zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is de vraag of deze gevaren en risico’s afdoende worden onderkend en beheerst. Overschatting en onderschatting van de gevolgen komen geregeld voor.
Ook worden laboratoria geconfronteerd met vele eisen, onder meer in het kader van kwaliteitszorg. Specifieke kennis en vaardigheden zijn nodig om de eisen op een juiste en praktische wijze te kunnen implementeren.
Arbocoördinatoren, kwaliteitsfunctionarissen, milieucoördinatoren, BHV’ers en andere laboratoriummedewerkers.
Niveau
De cursus is op MBO-niveau. Enige jaren praktijkervaring is gewenst.
De cursus behandelt hoe je binnen laboratoria op een praktische manier invulling kunt geven aan veilige werkomstandigheden en een goed milieubeheer. De (eigen) praktijkervaringen, theorie en casussen krijg je op interactieve wijze gepresenteerd. Zo leer je hoe je een veiligheids- en milieuzorgsysteem kunt opzetten, zonder dat dit van één persoon afhankelijk is, en binnen de afdeling systematisch kunt borgen. Tevens krijg je inzicht in veiligheidsgedrag en ontwikkel je vaardigheden om dit gedrag te stimuleren in jouw eigen organisatie.
Lestijden van 9.00 tot 16.30 uur
Locatie in Utrecht
Onze docenten hebben langdurige ervaring in laboratoriumwerk en adviseren op het gebied van veiligheid en milieu.
Onder meer de volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan de orde:
Op de laatste dag van de cursus zal een aantal casussen worden behandeld.
De cursus is door de NVML (Nederlandse Vereniging voor bioMedisch Laboratoriummedewerkers) gecertificeerd met 28 UEC-punten.