NIEUWSBRIEF

Actuele informatie over onze cursussen in je mailbox. Aanmelden

Nieuws

Jubileum 100ste HVK-groep, Jurgen van Ooijen

Jubileum 100ste HVK-groep, Jurgen van Ooijen

Het komende jaar zullen we een aantal mensen uitlichten waarbij je over hun ervaringen leest en hun liefde voor het vakgebied ziet. We beginnen met de cursusleider Jurgen van Ooijen.

Jurgen van Ooijen“In januari is de 100ste HVK van start gegaan. Een enthousiaste en leergierige groep mensen met allerlei achtergronden en ervaringen, benieuwd naar wat de HVK of AH-opleiding hun gaat brengen.
Voor de meesten is het een ontdekkingsreis naar wat deze arbo-wereld gaat brengen en wie je allemaal gaat tegenkomen. Tijdens de feestelijke opening heeft iedere deelnemer het boek Ontwikkeling in het onvolmaakte, 40 jaar Hogere Veiligheidskunde door Walter Zwaard, ontvangen. Hierin valt te achterhalen waarom deze groep het label Utrecht76 heeft, terwijl het de 100ste uitvoering binnen PHOV is.

Als cursusleider voel ik me bevoorrecht om dit mee te maken. Meer dan bij de vorige cursusgroepen, gingen mijn herinneringen weer terug naar mijn eigen HVK-opleiding en de betrokkenheid bij PHOV in die tijd, de jaren ’90.

Begin jaren ’90 was ik klaar met mijn studie Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. In die tijd werd je opgeleid tot onderzoeker in een vakgebied waar maar weinig werkgevers op zaten te wachten. Dus werk vinden met een dergelijke opleiding in een economisch slechte tijd, was niet gemakkelijk. De gaten werden gestopt met een scala aan korte uitzendbaantjes.

Een van de baantjes was administratieve hulp op het secretariaat van de afdeling opleidingen van het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden (NIA). Dat leidde uiteindelijk tot een vaste betrekking en een verdere ontwikkeling in de arbo-wereld. Tevens kwam ik in aanraking met de stichting PHOV, waarvan het secretariaat binnen het NIA gevoerd werd. Daar heb ik uitgebreid kennis kunnen maken met alles wat er komt kijken bij het organiseren van de HVK en wie erbij betrokken waren. De tijd dat er nog op verschillende plaatsen les werd gegeven, maar ook werd besloten om te concentreren op Utrecht.

Al snel leerde ik het vakgebied en de mensen kennen. De interesse was gewekt en het verzoek werd ingediend om de opleiding te mogen volgen. De ballotage besloot dat de twee jaren die ik op de TU Eindhoven had doorgebracht, voldoende technische achtergrond waren om te mogen deelnemen. Eind jaren ‘90 en nog bezig met de opleiding, verliet ik het NIA om sindsdien als veiligheidskundige binnen diverse bedrijven te werken.

PHOV en de HVK hebben mijn werkzame leven als veiligheidskundige een kick-start gegeven. Sinds die cursus zijn we 25 jaar en 65-Utrecht groepen verder. Er zijn veel toegewijde mensen die al vele jaren hun professionele bijdrage aan de cursus leveren en waar ik grote bewondering voor heb.

Toen gevraagd werd of ik niet weer eens wat voor PHOV wilde doen, hoefde ik niet lang na te denken en sindsdien lever ik met plezier mijn bescheiden bijdrage als cursusleider. Om vervolgens ook de 100ste te mogen doen, voelt daarom als het logo van PHOV. Toen ik begon was dit een logo met pijlen naar 4 richtingen, nu lijkt het een cirkel van pijlen. Ik hoop dat er nog vele cursussen volgen die mensen op weg helpen in het boeiende vakgebied, net zoals dat voor mij gold.”
Jurgen van Ooijen

Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]