SCHRIJF JE IN

voor Hogere Veiligheidskunde Inschrijven

Hogere Veiligheidskunde

Internationale erkenning

Internationale erkenning

Officieel is de erkenning van HVK-diploma’s in Europa nog niet volledig geregeld. Het aantal cursisten dat in andere landen de HVK-opleiding volgt of daar later met een Nederlands diploma aan het werk gaat, is tot op heden zo gering dat er onvoldoende animo was om dit goed te regelen.

België

Heb je in Nederland de opleiding gevolgd en wil je in België werken, kijk dan op de betreffende overheidpagina van België wat de procedure is om de gelijkwaardigheid te laten erkennen.

Heb je in België de opleiding gevolgd en wil je deze in Nederland erkennen, kan dit via Hobéon SKO.

Engeland

Door NEBOSH (National Examination Board in Occupational Safety and Health) in Engeland worden informeel 2 niveaus van opleidingen erkend:

  • Certificate (vergelijkbaar met MVK)
  • Diploma (vergelijkbaar met HVK)

ENSHPO

Het European Network of Safety and Health Practitioner Organisations (ENSHPO) is een netwerk van beroepsverenigingen op het gebied van gezondheid en veiligheid uit Europese landen. ENSHPO werd opgericht in 2001 als collectieve spreekbuis binnen Europa voor de gezondheids- en veiligheidsbeoefenaars. ENSHPO vertegenwoordigt de standpunten, meningen en zorgen van een uitgebreide groep van beoefenaars. Zij opereert als gesprekspartner met relevante nationale en internationale autoriteiten, maar werkt ook samen met andere organisaties, instellingen en federaties binnen Europa en daarbuiten. Het netwerk is opgezet om binnen heel Europa de wederzijdse erkenning van diploma’s te regelen. Dit werk is echter net niet volledig afgerond omdat in de praktijk nog maar weinig veiligheidsdeskundigen over de grens werken.

Barrière voor onderlinge erkenning van HVK-opleidingen vormt de vereiste ervaring: zo kan men in Nederland gecertificeerd worden als er vanaf de eerste dag van de opleiding 3 jaar werkervaring als veiligheidskundige is opgebouwd. In Engeland is 5 jaar ervaring vereist. Dit betekent dat een Nederlandse HVK’er in Engeland erkend kan worden na 5 jaar werkervaring.

ENSHPO heeft 2 standaarden, de EurOSM, de veiligheidsmanager en de EurOSTH, de veiligheidstechnicus. Meer informatie over ENSHPO registratie is te vinden op: www.euroshm.org/standard.phpInschrijven
Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]