Arbeidshygiëne is de discipline van het anticiperen, herkennen, evalueren en beheersen van gevaren voor de gezondheid in de werkomgeving. Het doel is de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de werknemers en de gemeenschap in het algemeen. Juist de risico's op lange termijn vormen voor werkend Nederland een grote bedreiging, groter dan het aantal slachtoffers van bedrijfsongevallen.
Als arbeidshygiënist kan je:
Je bent expert in risicobeheersing en geeft praktische adviezen in de samenhang van techniek, organisatie, cultuur en gedrag. Je hebt een duidelijke meerwaarde in organisaties en de samenleving waar het belang van gezondheid en risicobeheersing alleen maar toeneemt.
Binnen dit vakgebied kan je de volgende opleidingen volgen:
Arbeidshygiëne (post-hbo)
Arbeidshygiënisten zijn praktische mensen die de wetenschap in het werkveld toepassen. Ze zijn gespecialiseerd in het herkennen, evalueren en beheersen van gevaren en risico’s bij chemische, biologische en fysische (geluid, trillingen, klimaat etc.) aspecten en fysieke belasting. De nadruk ligt bij Arbeidshygiënisten op het toepassen van de wetenschap op de vaak complexe materie op de werkvloer waarbij de focus ligt op de organisatie als geheel.
Middelbare Arbeidshygiëne (post-mbo)
De Middelbare Arbeidshygiënist concentreert zich op de direct operationele gevaren en risico’s op het vlak van chemische, biologische en fysische aspecten en fysieke belasting. Hij zal (eventueel) in samenwerking met de Arbeidshygiënist de gevaren en risico’s onderzoeken om vervolgens een belangrijke bijdrage te leveren in de implementatie van beheersmaatregelen. Het kenmerk van een Middelbare Arbeidshygiënist is dat hij vanuit de dagelijkse praktijk opereert.