Er werden veel Coronamaatregelen genomen. Terecht. Maar als er zeer zwakke schakels in de keten aan maatregelen zitten, hebben de andere maatregelen niet veel zin en is het geheel ineffectief. Enkele voorbeelden van zwakke schakels.
Scannen
Laatst stond ik 01.00 uur ’s nachts voor de zogenaamde bordercontrole op de JFK-luchthaven in New York. Daar wordt gecheckt of je gevaccineerd bent, zeer recent getest bent en wordt bovendien een scan gemaakt van duim en vier vingers.
Er waren slechts drie balies voor de bordercontrole bemand. Dus voordat wij aan de beurt waren, waren we ruim twee uur verder. We stonden met vele honderden medereizigers in een hal, die maar matig geventileerd werd. Over ventilatie straks meer.
Bijna iedereen moest zijn duim en vier vingers op een display van de scanner drukken. Dit displaytje werd daarna niet gereinigd of gedesinfecteerd. Er stonden niet eens reinigingsmiddelen bij! Kortom die nacht stroomden vele duizenden reizigers de VS binnen met de kans dat als een van de eerste reizigers toch besmet was deze besmetting via een scannerdisplay aan al die andere reizigers bij de bordercontrole is overgedragen.
Ventilatie
Stelselmatig wordt de nadruk gelegd op het houden van 1,5 meter afstand. Terecht. Maar deze is alleen effectief om te voorkómen dat de grotere (zwaardere) druppeltjes vanuit de ademuitstoot worden overgedragen. De kleinere druppeltjes vallen binnen deze afstand niet op de grond en kunnen vele meters ver komen. De enige manier om besmetting via die kleinere druppeltjes te voorkómen is deze effectief te verdunnen en af te voeren via ventilatie. Pas de laatste maanden wordt dit eindelijk enigszins ingezien. En wij maar verbaasd zijn. En ons maar verbazen dat telkens in het najaar een nieuwe golf optreedt.
Afstand houden
Voldoende afstand houden wordt (terecht) veel gepropageerd.
Maar bij de spoorwegen wordt daar onvoldoende rekening mee gehouden. Vanwege het verwachte lagere reizigersaanbod werden door de NS (om kostenredenen) minder en kortere treinstellen ingezet. Het gevolg: onmogelijk om de 1,5 meter aan te houden.
Ook bij universiteiten wordt daar onvoldoende rekening mee gehouden, In de collegezalen nog wel, maar in tentamenzalen kunnen 450 studenten dicht op elkaar gepakt in een grote ruimte zitten zonder dat daar voldoende ventilatie aanwezig is. Een betere verspreiding is nauwelijks denkbaar.
Kinderen
Misschien wel het meest dynamische deel van onze bevolking. Zij komen heel gemakkelijk in contact met anderen. Langdurig is volgehouden dat kinderen geen factor van betekenis zijn bij de pandemie. Dat klopt niet. Het zijn superspreaders.
Aan een ketting met zulke zwakke schakels zou ik mijn fiets niet willen vastzetten, zeker niet in een studentenstad.
Bij arbeidsveiligheid geldt het ketenprincipe ook. Als er een hele serie veiligheidsmaatgelen is genomen, maar er zitten 1 of meer zwakke schakels in, dan is de werksituatie nog steeds onveilig/ongezond. De voorbeelden hierover kun je zelf wel bedenken.
februari 2022