NIEUWSBRIEF

Actuele informatie over onze cursussen in je mailbox. Aanmelden
Moeilijk doen!

Moeilijk doen!

We zijn vaak geneigd moeilijk te doen terwijl het ook makkelijk kan. Kies voor praktische simpele, vaak ook goedkopere oplossingen.

Voor veel dingen worden elektronische oplossingen toegepast terwijl er vaak veel praktischere en simpelere oplossingen bestaan. Oplossingen die bovendien minder faalkansen hebben. Ook doen bedrijven ingewikkeld onderzoek voor de diagnose van bepaalde problemen terwijl vaak allang duidelijk is hoe het eigenlijk zit.

Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld in toenemende mate gebruikgemaakt van sta-bureaus. Dit omdat onderkend is dat langdurig zitten ongezond is. Gedurende de dag kan dan afwisselend zittend en staand het (beeldscherm)werk worden gedaan. Van belang is dan wel dat in beide standen de werkhoogte goed wordt ingesteld. Dit kan gedaan worden met allerlei elektronische systemen.

Maar het kan ook simpeler. Door twee balletjes op bepaalde hoogtes met een koordje aan het bureau te bevestigen, kan tot op de millimeter nauwkeurig eenvoudig van de juiste zithoogte naar de juiste stahoogte worden geschakeld en vice versa (bij een vaste werkplek, natuurlijk).

Een ander voorbeeld. Bij zuurkasten is het van groot belang dat deze voldoende luchtintredesnelheid in de raamopening hebben om te voorkomen dat er gevaarlijke stoffen vanuit de zuurkast naar de werkruimte kunnen komen. Daarvoor bestaan allerlei elektronische systemen met waarschuwingslampjes en drukmeters. Niet feilloos, want de detectie kan falen, de lampjes kunnen kapot gaan, enzovoort. Het kan eenvoudiger. Een vaantje bestaande uit een licht glasvezel- of plasticstrookje aan de onderzijde van het raam voldoet. Dit moet naar binnen flapperen. Door het vaantje in een kokertje te hangen met een schaalverdeling heb je een altijd goed werkende luchtsnelheidsmeter.

Oké, nog eentje dan. Omdat het kan. Bij beoordelingen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen worden veel ingewikkelde metingen gedaan. Tijd, energie en geld worden besteed terwijl de diagnose in veel situaties allang duidelijk is. Veel slimmer is om te investeren in maatregelen om de blootstelling terug te dringen. In veel bedrijven wordt ethanol toegepast voor het desinfecteren van werkvlakken. Dat geeft vervolgens allerlei problemen omdat daardoor blootstelling aan ethanoldampen kan optreden. Dat moet vanwege de kankerverwekkende eigenschappen dan weer voorkomen worden. In veel gevallen is desinfectie helemaal niet nodig en kan worden volstaan met het huishoudelijk reinigen van die oppervlakken. Dat is nog effectiever ook omdat daarmee de verontreiniging (en dus de voedingsbodem) wordt  weggenomen zodat daarna minder gemakkelijk bacteriegroei kan optreden.

Mooi hè, de kracht van de eenvoud? We moeten van het idee af dat een oplossing alleen maar goed is als die gecompliceerde technieken bevat en duur is. Of als er eerst zeer grondig onderzoek naar is gedaan. Het tegendeel is vaak het geval.

Waarom zouden we eigenlijk zo moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? Nou, omdat makkelijk denken voor veel mensen moeilijker is dan je denkt.

 

Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]