NIEUWSBRIEF

Actuele informatie over onze cursussen in je mailbox. Aanmelden
De juiste maatregelen?

De juiste maatregelen?

In de Coronaperiode zien we dat tal van bedrijven maatregelen nemen, maar het lijkt wel of ze dit in wilde weg doen en ‘maar wat doen’.  Daarmee laten ze zien aan het personeel dat dat ze de zaak serieus nemen. Maar wordt daarbij alleen op emotie gereageerd of zijn de juiste afwegingen gemaakt? 

Wat te denken van bedrijven die hun personeel verplichten de hele dag handschoenen te dragen? Met handschoenen aan kunnen zij vervolgens toch weer veel besmettingen overgedragen. Het enige voordeel dat ik in het dragen van handschoenen zie is dat het personeel daardoor minder geneigd is in hun neus te peuteren, nagels te bijten of in hun oren te grutten. Kortom ze komen minder aan hun gezichten, dat is natuurlijk wel winst. Maar weegt dat op tegen het discomfort van de hele dag handschoenen dragen? 

Wat te denken van bedrijven die vele duizenden euro’s besteden aan het plaatsen van schermen in gangen die niet breed genoeg zijn om in de breedte een afstand van 1.5 meter aan te houden als men elkaar passeert? Die bedrijven gaan voorbij aan het feit dat de tijd dat men in elkaars directe nabijheid verkeert tijdens het passeren in een gang (of op een trap) zó kort is, dat de kans op overdracht van besmettingen verwaarloosbaar klein is. De investering in die schermen had men beter niet kunnen doen. 

Wat te denken van bedrijven die uit goede bedoelingen hun mechanisch ventilatiesysteem continu laten draaien in de veronderstelling dat daarmee een veel betere luchtverversing verkregen wordt?. Zij gaan daarbij veelal voorbij aan het feit dat dan ook de filters in de luchtoevoerkanalen vaker vernieuwd moeten worden. Als de installatie permanent, dus 7 x 24 uur per week, aan blijft staan i.p.v. ca. 50 uur, raken de filters veel eerder vervuild en slibben deels dicht, waardoor er veel minder lucht naar binnen geblazen wordt. De gewenste verdunning van de aerosolen wordt zo niet gehaald. 

Wat te denken van het plaatsen van schermen in werkruimtes met als gevolg dat de luchtdoorstroming in de ruimte ernstig wordt gehinderd. De overdracht van grote druppels wordt door de schermen voorkómen, maar de vele kleine druppeltjes (aerosolen) worden door de verstoorde luchtdoorstroming niet afgevoerd en kunnen zich in concentratie daardoor juist opbouwen en voor overdracht van besmettingen zorgen. De schermen werken averechts. 

Hoe wel?
Veel maatregelen worden nu in goede bedoelingen genomen, miljoenen euro’s worden eraan besteed, maar leveren nauwelijks een reductie van de overdrachtskans op.

Feitelijk zouden we eerst een meer evenwichtige afweging in de mogelijke maatregelen moeten maken en per specifieke locatie bekijken welke maatregelen daar de meeste reductie in risico’s opleveren en niet zo maar wat doen, We zitten per slot van rekening niet bij de popgroep Doe Maar.

 

oktober 2020

Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]